Želite da kupite nekretninu na Zlatiboru?

Na Zlatiboru možete dobiti sve – skijaški aktivni odmor, nezaboravan noćni provod, gastronomski doživljaj prve klase, ali i mirnu relaksaciju i uživanje u prirodnim lepotama Zlatibora i okoline. Baš ova sveobuhvatnost i mnogobrojne mogućnosti učinile su ovu planinu jednim od najtraženijih mesta u gotovo svim sezonama.

Tokom poslednjih deset godina, Zlatibor je zbog svoje popularnosti doživeo ekspanziju na tržištu nekretnina. Zbog ogromne potražnje za stanovima za odmor i apartmanima za prodaju ili izdavanje, gotovo pri svakom dolasku na Zlatibor ugledaćete neki novi objekat ili objekat u izgradnji. Ova tema je često predmet polemike na društvenim mrežama i u javnosti, te dok jedni smatraju da ovaj trend dramatično narušava Zlatibor, drugi jedva čekaju da ugrabe svoju nekretninu kojoj će se vraćati bilo tokom odmora, bilo kao investiciju kako bi je kasnije izdavali, bilo kao mesto gde bi voleli da provedu starost.

Zlatibor u ponudi ima različite nekretnine, pa tako pretragom na našem sajtu možete pronaći različite kuće na Zlatiboru, apartmane na Zlatiboru, vikendice na Zlatiboru, luksuzne objekte na Zlatiboru, stanove na Zlatiboru, ali i nekretnine koje su u neposrednoj blizini, na nekoliko minuta vožnje.
Prodaja nekretnina u Zlatiborskom okrugu je u procvatu, pa se tako, zbog povoljnijih cena, a ne prevelike udaljenosti, mnogi kupci opredeljuju za nekretnine u Čajetini ili čak Užicu, najbližem gradu, kao i okolnim selima.



Šta se, zapravo, dešava na tržištu nekretnina na Zlatiboru?

Kako je i logično, prateći trendove na tržištu nekretnina, veliki broj novoizgrađenih i luksuznih objekata, ali i društveni kontekst koji podrazumeva porast inflacije – nekretnine na Zlatiboru su skuplje nego prethodnih godina.
Prosečna cena kvadrata tokom 2022. i 2023. godine varirala je između 1920e i 2100e po kvadratnom metru završenog objekta.

Ono što je važno naglasiti je da je ponuda velika, te da ukoliko ste zainteresovani da sebi obezbedite nekretninu na Zlatiboru, sada je verovatno idealan trenutak za to, kako zbog veće mogućnosti izbora, tako i zbog cena. Gledano ekonomski, cena nekretnina u užem jezgru Zlatibora će i dalje rasti, budući da razvojni planovi za ekspanziju Zlatibora ne pokazuju tendenciju da se zaustave.

Ono što je, pak, dobro za potencijalne kupce je da to da, ukoliko niste zainteresovani za sam centar Zlatibora, možete očekivati da pronađete nekretnine po povoljnijim uslovima, budući da se izgradnja širi i van centralnog dela naselja, u Tić polju, prekoputa magistrale koja vodi prema Crnoj Gori, te dalje i prema vrhu Čigota, prema naselju Vodice, u svim pravcima.

Tipovi nekretnina na prodaju na Zlatiboru


U zavisnosti od vaših očekivanja i specifičnih potreba, na Zlatiboru možete probrati baš onakav tip nekretnine koji vam odgovara.

Ukoliko više pripadate onoj struji koja bi da uživa u ‘’mirnijem’’ Zlatiboru, naš savet je svakako da obratite pažnju na vancentralna naselja, kao i na starije objekte udaljene od samog jezgra, budući da se u naseljima i zaseocima oko Zlatibora kriju pravi dragulji.

Naselja Vodice, Gostilje, Ribnica još uvek nude autentični zlatiborski osećaj, te ukoliko planirate odmor ili pribavljanje sopstvene nekretnine u mirnijem kraju, neizostavno pogledajte baš ova mesta koja će vam omogućiti da se ujutru probudite sa pogledom na one pitome proplanke i pašnjake.

Imajte u vidu da ni smeštaji za izdavanje, kao ni nekretnine koje možete kupiti u ovim delovima nisu naročito luksuzni, ali pružaju toplinu planinsko-seoskog uživanja u prirodi.

Ako ipak želite da osetite Zlatibor u svom punom urbanom sjaju i iskoristite sve što nudi, na raspolaganju vam je daleko veći izbor.

U periodu od 20 godina, na Zlatiboru je izgrađen veliki broj zgrada sa mnogo spratova sa klasičnim, ali i luksuznim stanovima, pa u zavisnosti od onoga što želite možete pronaći stan u rasponu od x do x eura po m2. Neretko je da je sam objekat u kojem se stan ili apartman nalaze izgrađen po hotelskom principu, te da u svom sklopu ima različite luksuzne benefite za vlasnike stanova, poput teretana, spa centara, sauna i sličnog.

Prema izjavama lokalnog stanovništva, ali i predsednika opštine Čajetina, najprodavaniji objekti na teritoriji Zlatibora su upravo ovi – apartmani i penthausi u višespratnicama.

Takva informacija ne bi trebalo da nas iznenadi, budući da veliki broj ljudi uviđa turističke potencijale ove planine, te nekretnine kupuju kao investiciju, radi daljeg turističkog najma. Samo tokom 2022. Zlatibor je posetilo više od 217.000 ljudi, što ga čini najposećenijom turističkom destinacijom u Srbiji, a ova brojka predstavlja porast od čak 35% u odnosu na 2021. godinu.

Ukoliko se u računicu dodaju i gradovi Zlatibor se našao na trećem mestu po ukupnoj poseti iza Beograda (1.179.889) i Novog Sada (218.973) a ispred Subotice (167.332) i Niša (136.230).



Benefiti kupovine nekretnine na Zlatiboru

Posedovati svoju nekretninu je, kao što svi znamo – uvek dobra odluka. Ako uzmemo u obzir da je većini vlasnika nekretnina na Zlatiboru koji nisu lokalno stanovništvo zlatiborski posed druga, treća ili čak četvrta nekretnina, dobijamo jasniju sliku o tome koliko isplativo može biti posedovanje ovakve nekretnine.

  • Pre svega tu je, naravno, turistički najam

Bilo da kupujete običnu ili luksuznu nekretninu, mogućnost da je u zimskoj sezoni izdate je ogromna, budući da je potražnja velika i za jednim i za drugim tipom objekata.
Ono što je bitno da znate je da baš zbog toga što postoji dosta nekretnina koje se izdaju tokom zimskih meseci, svoju nekretninu morate održavati i oglašavati redovno kako biste ostali konkurentni i prijemčivi potencijalnim turistima i tako obezbediti stabilan priliv novca.

  • Odmor

Zlatiborski okrug, gledano šire od same planine po kojoj se zove, izuzetno je lep i nudi mnogobrojne prirodne lepote. Stara sela, pećine, šume, vodopadi, kristalna jezera – sve se nalazi u okviru samog Zlatibora ili na maksimalnih 45 minuta vožnje. To Zlatibor čini idealnom opcijom za porodice i ljude srednjih godina koji žele da pronađu mir, napune baterije i uživaju u prirodnim lepotama jer koliko god puta da se vrate – uvek će pronaći neko novo lepo mesto da posete.

  • Investicija

Osim pomenutog turističkog najma, posedovanje nekretnine na Zlatiboru je prosto pametno investiranje u budućnost. Ukoliko vam mogućnosti dozvoljavaju, kupovina ove nekretnine dugoročno ‘čuva’ vaš novac, jer trend rasta na tržištu ne jenjava. Ukoliko ovakvu nekretninu kupite sada, mogućnost da je kroz nekoliko godina prodate za više novca (naravno, zavisno od stanja, tipa, placa, namene, itd) je velika.



Bilo da želite da kupite ili iznajmite nekretninu na Zlatiboru – naš savet je da delate brzo, ali promišljeno!

Zbog velikog broja prevara, u avanturu kupovine nekretnine nemojte ulaziti sami, već pronađite adekvatnog agenta za nekretnine. Pogledajte naš spisak agenata za nekretnine na Zlatiboru i, šta da vam kažemo još osim – vidimo se na Zlatiboru!