Hoćete Kredit za Kupovinu Stana ? - Mi Znamo Kako:

Dosta vam je više gazdi nad glavom, plaćanja kirije i česte promene adrese? Volite svoje najbliže, pita u rerni i palačinke na šporetu svakako imaju svojih prednosti, ali suživot sa precima, potomcima i po kojim pobočnim srodnikom polako istanjuje vaše živce.

Vreme rang lista za društvene stanove preduzeća davno je prošlo, a većina nas je već prodala stanove kupljene devedesetih za par maraka. Ako kojim slučajem nemate pozamašnu ušteđevinu jedini preostali način da dođete do svojih kvadrata jeste kredit za kupovinu stana.

Za ovo treba izdvojiti priličam deo plate na prilično dug vremenski period. Da li se upustiti u tako nešto kada država smanjuje plate a privatne firme sve više radnika zapošljavaju na određeno vreme?

Hoćete Kredit za Stan! Ispunjavate li Potrebne Uslove?

Da li ste dovoljno mladi, da li su vam prihodi dovoljno veliki, da li je vaša baba imala odličan uspeh u sedmom razredu osnovne škole?

Da bi kreditna aplikacija bila sprovedena u delo potrebno je da u momentu kad ste je doneli imate najmanje 23 godine. U trenutku otplate poslednje rate možete imati najviše 65 godina, mada je u nekim bankama maksimalna starost 68 godina (ovo opasno sluti sledeće pomeranje granice za starosnu penziju).

Morate računati na to da rata kredita ne prelazi 50% vaših redovnih prihoda. Ovaj teret na sreću ne morate nositi sami jer u otplati kredita možete imati sadužnika, odnosno i ovaj teret kao i ostale možete podeliti sa svojim životnim saputnikom.

Ako ste se prepoznali u navedenom, sada treba pronaći odgovarajući stan, po ceni i po kvadraturi. Možda ćete morati da napravite mali kompromis, umesto stana u starom kraju izabraćete stan na Mirijevu, ali makar će biti vaš.

Izlistali ste oglase, isčitali sajtove koji se bave nekretninama, kontaktirali agencije za prodaju nekretnina, pogledali gomilu stanova i – napokon pronašli onaj pravi.Imate odgovarajući stan sada vam treba odgovarajuća banka. Ukoliko imate vremena možete isčitavati sajtove banaka, ukoliko baš imate vremena možete obilaziti ekspoziture banaka.

Jedan od načina da uštedite vreme jeste da pogledate ponude svih banaka na jednom mestu, ovo možete učiniti na nekom od specijalizovanih sajtova, pa posetiti samo one banke čije vam se ponude čine najpovoljnijim. Na raspolaganju vam stoje i usluge licenciranih finansiskih savetnka koji će na osnovu vaših mogućnosti pronaći banku čiji uslovi kreditiranja najviše odgovaraju vašim potrebama.

Izabrali ste Stan, Izabrali ste Banku, Sledi - Još Izbora!!!

Sledi izbor između kredita iz potencijala banke ili kredita osiguranog kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK). Krediti osigurani kod NKOSK imaju manju ratu jer je rizik za banku manji.

Zatim treba izabrati između kredita sa učešćem i kredita na bazi depozita. Krediti sa učešćem imaju manju visinu rate a i minimalna plata za njihovo podizanje je manja. Kod kredita sa depozitom, depozit ostaje u banci tokom cele otplate kredita.

Da li uzeti ktedit indeksiran u švajcarcima ili u evrima? Stambeni krediti indeksirani u švajcarskim francima imaju inicijalno manje rate, ali nose veliki rizik od naglog menjanja kursa. Naravno treba da izaberete i rok otplate kredita. Krediti sa kraćim rokom otplate imaju veće rate, ali vam donose veliku uštedu u ukupnom iznosu kamate koju plaćate.

Obavezno Čitajte SITNA SLOVA u Ugovoru za Kredit!

Stan koji kupujete treba da bude uknjižen, mada banke odobravaju kredite i na stanove koji su 80% završeni. Stambeni krediti obezbeđeni su hipotekom na samom stanu.

U određenim slučajevima, ako stan nije uknjižen hipoteka se može uspostaviti na drugoj nepokretnosti čiji ste Vi vlasnik a koja je uknjižena. U slučaju da kasnite sa otplatom kredita banka će vam predložiti restruktuiranje kredita. Ukoliko ne postignete dogovor ili, i posle restruktuiranja nastavite da kasnite sa otplatom, sprovodi se prodaja nepokretnosti u postupku predviđenom odredbama Zakona o hipoteci ili Zakona o izvršnom postupku, nakon čega se iz sredstava ostvarenih prodajom nepokretnosti namiruju potraživanja banke i RS ukoliko je u pitanju kredit iz subvencija.

Radi uspostavljanja hipoteke vrši se procena nepokretnosti. Banka će vam obezbediti spisak procenitelja sa kojima radi. Obavezno prikupite ponude svih procenitelja, jer je moguće da ćete na ovaj način prilično uštedeti. Obratite pažnju po kom kursu banka pušta kredit u tečaj, a po kom plaćate rate kredita. Jer ako kursevi nisu usklađeni, možete izgubiti značajna sredstva na kursnim razlikama.

Na kraju prilikom uzimanja stambenog kredita potrebno je prikupiti prilično obimnu dokumentaciju, tako da i ove troškove morate uzeti u obzir.

Ukoliko su vam ove informacije bile korisne, kad kupite svoj stan u Mirijevu ne zaboravite da me pozovete na useljenje.