Kako da finansirate svoj novi stan?

Rešavanje stambenog pitanja i kupovina sopstvene nekretnine su jedna od najvećih životnih odluka I, na kraju krajeva, jedan od prioriteta. U trenutnoj ekonomskoj situaciji u našoj zemlji to nije uvek jednostavan poduhvat, međutim postoje različiti mehanizmi kojima možete doći do nekretnine na relativno jednostavan način u odnosu na svoju platežnu moć.

Prodaja stanova je svakako jedna od najposećenijih sekcija na našem portalu, a tržište nekretnina je vrlo dinamično. Ponuda je velika, svakodnevno se proda značajan broj stanova, pa ukoliko razmišljate da nabavite svoj stan, danas sav ama delimo nekoliko načina na koji možete isfinansirati svoj novi dom. Bilo da želite da platite u kešu ili uz pomoć banke, postoji nekoliko različitih opcija koje možete odabrati.

Kupovina stana na kredit
Obezbeđivanje krova nad glavom uz pomoć banke je verovatno najčešći način finansiranja, ali je jasno da u ovom procesu postoji mnogo nedoumica I nepoznanica ukoliko I sami ne pripadate bankarskom sektoru.

Ukoliko ste već vlasnik nekretnine, a želite da promenite stan ili kupite drugi, kredit možete podići i bez učešća, odnosno bez finansijskih sredstava koja dajete u kešu. U tom slučaju podrazumevano je stavljanje hipoteke na stan koji je već u vlasničkom posedu kupca, ali i na novi stan koji se kupuje. Ovo važi osim u slučaju da kupujete stan manje vrednosti od onog koji već posedujete, pa tako ako je stan koji posedujete za 30% vredniji od stana koji želite da kupite, hipoteka se stavlja samo na vredniju, odnosno staru nekretninu.

Kupovina stana sa manjim učešćem (10-20% od cene nekretnine) je takođe jedna od opcija koja je moguća, ali kao kupac morate imati u vidu da će to svakako podrazumevati i veću ratu kredita ili duži rok otplate, pa je pre ovog procesa važno da se temeljno konsultujete sa svojim bankarskim savetnikom i dobro razmotrite svoje finansijske planove i mogućnosti, odnosno da procenite da li želite da uplovite u ovaj vid kupovine ili da sačekate sa kupovinom dok ne uštedite još malo sredstava kako biste podigli kredit pod povoljnijim uslovima otplate.
Kada govorimo o ostalim procentualnim odnosima kredita i novca u kešu, 40-50% sredstava u odnosu na 50-60% kreditne otplate je jedna od uobičajenih varijanti u koju se uklopi veliki broj kupaca. Naravno, i u ovom slučaju savetujemo da se posvetite detaljnoj analizi bankarskih kreditnih ponuda i ne brzate kako biste pronašli optimalno rešenje.

Kupovina stana bez banke

Naravno, uvek postoji i opcija kupovine nekretnine u kešu, pri čemu ceo iznos plaćate odmah i niste ni na koji način vezani za banku. To, logično, podrazumeva veći iznos koji dajete odjednom, ali i lagodnost jer su vam finansije u tom smislu potpuno jasne u istom trenutku.

Važno je i napomenuti da prilikom kupovine stana istražite i različite opcije koje se nude na tržištu. Ukoliko vam vreme nije prioritetno za odluku o kupovinu, stanovi u izgradnji predstavljaju još jednu mogućnost prilikom koje možete proći povoljnije, dok stan kasnije, po izgradnji, možete prodati po značajno višoj ceni od one po kojoj ste ga kupili.

Kada govorimo o kupovini stana kao procesu, to podrazumeva niz koraka. Ovom temom temeljno smo se bavili tokom prethodne godine, tako da vam savetujemo da ukoliko planirate da kupite nekretninu ili ste već u potrazi, neizostavno pročitate i naš Vodič za kupovinu nekretnine, budući da će vam razrešiti mnoge nedoumice, uključujući i detalje koji se tiču potrebne dokumentacije za svaki od koraka.