Kako do subvencije do 20.000e za prvu nekretninu?


Sigurni smo da ste u proteklih par meseci više puta naišli na informaciju o državnim subvencijama za izgradnju, učešće u kupovini ili kupovinu nekretnine za majke koje su dobile ili će dobiti dete posle 1. januara 2022. godine.

U praksi je u vezi sa ovim ostalo mnogo nejasnoća, počev od toga – ko na subvencije ima pravo, šta su neophodni uslovi, a potom i šta su koraci kako bi se ove subvencije ostvarile. Ove nedelje vam Srbija nekretnine blog donosi sažete, pouzdane i objedinjene informacije kako biste uz olakšice došli do željene nekretnine.

Uslovi za prijavu
Pre svega, važno je napomenuti da ove subvencije nisu zavisne od toga koje je dete po redu rođenja, ali da postoji niz uslova za ostvarivanje ovog prava.

Majke dece rođene ove godine kao osnovni uslov ne smeju imati nekretninu u vlasništvu i njeni mesečni prihodi su zajedno sa supružnikom ili vanbračnim partnerom - ispod dve prosečne plate na republičkom nivou na dan podnošenja zahteva. U ovom trenutku, ovaj uslov ispunjavaju majke koje zajedno sa partnerom prihoduju manje od 138.272 dinara mesečno. Za subvenciju je neophodno prijaviti se u roku od godinu dana od dana rođenja deteta.

Dalje, pravo na na ovu vrstu subvencije prema Zakonu stiču majke koje su državljanke Republike Srbije, sa prebivalištem u našoj zemlji.


Strane državljanke takođe imaju pravo na ovu subvenciju, ali samo u slučaju da imaju status stalno nastanjenog stranca i da je dete rođeno na teritoriji Srbije ili je državljanin Srbije.

Potrebno je dodati da je za ostvarivanje ove subvencije potreban uslov to i da prethodno rođena deca u porodici nisu smeštena u ustanovu socijalne zaštite ili ne žive sa hraniteljima ili nisu data na usvajanje.

Zakonom je predviđen i izuzetak kada ovo pravo može da ostvari otac deteta - a to je u slučaju kada je majka preminula.

Iznosi
Zakonom je propisano da će država subvencionisati do 20% cene nekretnine, do maksimalnog iznosa sredstava od 20.000 evra (u dinarskoj protivvrednosti) i ove subvencije su bespovratne.

U određenim slučajevima, koji podrazumevaju izgradnju kuće u jedinicama lokalne samouprave koja su utvrđena kao devastirana područja mogu se dobiti sredstva u visini do 50% vrednosti radova na izgradnji kuće, a prema saopštenju Ministarstva, ovom odlukom su obuhvaćene opštine Babušnica, Bela Palanka, Bojnik, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Golubac, Žitorađa, Kuršumlija, Lebane, Mali Zvornik, Medveđa, Merošina, Preševo, Prijepolje, Svrljig, Surdulica, Trgovište, Tutin.

Ostala pravila
Za kupovinu kuće ili stana, učešće države može biti do 20% vrednosti nepokretnosti procenjene od strane nadležnog poreskog organa, do 20000e u dinarskoj protivvrednosti. Кuća ili stan koji se kupuju moraju da budu u vlasništvo prodavca i upisani u katastar nepokretnosti bez tereta, sa urednom dokumentacijom.

Za kupovini kuće ili stana putem stambenog kredita, može se ostvariti pravo na sredstava u iznosu od 20 odsto procenjene vrednosti nepokretnosti na osnovu koje se odobrava kredit.

Zemljište na kojoj je planirana izgradnja nepokretnosti mora da bude u vlasništvu podnosioca zahteva, upisano u katastar nepokretnosti bez tereta, i za nepokretnost je potrebna izdata građevinska dozvola.

Važno je naglasiti i da se nekretnina kupljena na ovaj način ne sme prodavati u periodu od 5 godina od trenutka kupovine. U katastar će biti upisana zabrana otuđenja nepokretnosti u korist Republike Srbije.

Prijava i potrebna dokumentacija
Zahtev za ostvarivanje prava podnosi se preko nadležnog organa jedinice lokalne samouprave.
Sva dokumentacija koja se podnosi uz zahtev mora biti u originalu ili overenoj fotokopiji.
Zahtev podnosi majka, na svoje ime.
Dodatno su potrebni:
- dokaz o bračnoj ili vanbračnoj zajednici (izvod iz matične knjige venčanih ili izjava overena kod javnog beležnika o postojanju vanbračne zajednice).
- u slučaju da je jedan od roditelja preminuo, uz dokaz o „statusu jednoroditeljske porodice", odnosno uz izvod iz matične knjige rođenih za dete i izvod iz matične knjige umrlih, kao i rešenje invalidske komisije da nije ostvareno pravo na penziju.
- dokaz o primanjima, odnosno potvrda da su ukupni prihodi podnosioca zahteva i partnera na mesečnom nivou, na dan podnošenja zahteva, niži od propisanog minimalnog iznosa.
- potvrda da u prethodnih pet godina podnosilac zahteva u vlasništvu nije imao nekretninu, uz pisanu izjavu datu pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću (izjava potrebna od oba partnera).
- ukoliko je podnet zahtev za učešće u izgradnji objekta, prilaže se i tehnički opis sa popisom radova i predračunom koji overava projektant

Potpisuje se predugovor sa pravnim licem ovlašćenim za projektovanje i građevinske radove kojim se definišu građevinski radovi.
- ukoliko se zahtev podnosi za kupovinu stana ili kuće, u dokumentaciji je potrebno dostaviti i predugovor o kupoprodaji stana ili kući overen kod javnog beležnika
- uverenje MUP-a o kretanju prebivališta u prethodnih pet godina

U slučaju da je podnosilac zahteva strana državljanka, uz sve gorenavedeno, treba da dostavi i uverenje o njenom državljanstvu, kao i dokaz da ima status stalno naseljenog stranca.

Sva dokumenta koja bude dostavljala prilikom aplikacije, moraju biti u skladu sa pravilima utvrđenim za priznanje stranih javnih isprava, odnosno prevedena i overena kod sudskog tumača.

Dodatne informacije o potrebnoj dokumentaciji možete pronaći lično, u jedinici lokalne samouprave ili putem sajta Ministarstva za brigu o porodici i demografiju.