Koliko Košta Stambeni Kredit?

Već sam se bavila temom stambenih kredita, i da li je sada pravi trenutak za takav potez, tako da slobodno možete smatrati ovaj tekst epizodom dva. Odlučili smo da trenutak jeste pravi. Proverili smo da li ispunjavamo uslove. Imamo dovoljno godina, više od 23 a manje od 65, dovoljne prihode, bračni drug je pristao da bude sadužnik. Sledeći korak je izbor banke.

Iznos Kredita Nije Jednak Ceni Stana

Uzmimo da želimo da kupimo trosoban stan čija je cena 70.000 evra, na period od 20 godina. Moje malo istrživanje pokazalo je da će Vas ovakav stan najmanje koštati u OTP banci gde ukupni troškovi iznose 94.026 evra a mesečna rata 316 evra. Pored toga ukoliko je kredit obezeđen hipotekom čija vrednost je veća od 30% vrednosti kredita ne morate dati učešće. Možete i izabrati grejs period u plaćanju glavnice od 12 meseci. Najskuplji stambeni krediti, su nimalo iznenađujuće, u Sberbanci. Ovde ukupni troškovi iznose 120.153 evra a mesečna rata 453 evra. Kao i u svemu ostalom braća Rusi su vazda spremni da nam učine. Naša najveća nacionalna banka, Komercijalna banka, našla se na donjem delu liste. Ukoliko želite da kupujete domaće to će Vas koštati 107.924 evra, ili 365 evra mesečno.

Top Lista

Na osnovu ukupnih troškova kredita napravila sam malu top listu. Ponude kredita koje su se našle na ovoj top listi odnose se isključivo na kredite osigurane kod NKOSK (Nacionalna korporacija za osiguranje stanbenih kredita) jer se oni smatraju najsigurnijim. Banke imaju i druge ponude, a mnoge od njih nude i namenske kredite za kupovinu stanova u naselju Belville, West 65 i sličnim projektima, ili namenske kredite za pojedine kategorije stanovništva npr. vojna lica. Ove vrste kredita biće tema neke sledeće epizode. 1. OTP Banka 94.026 evra 2. Banca Intesa 101.295 evra 3. Credit Agricole 102.218 evra 4. Erste Banka 102.783 evra 5. Procredit Banka 104.603 evra 6. NLB Banka 104.731 evra 7. Pireus Banka 106.387 evra 8. Komercijalna Banka 107.924 evra 9. Reifeisen Bank 107.930 evra 10. Sberbank 120.153 evra

Da ne Platite na Ćupriji

Kao šro rekoh ova lista je pravljena isključivo na osnovu ukupnih tršokova kredita. Da ne bi napravili grešku koja će Vas kasnije skupo koštati potrebno je da obratite pažnju na mnoge stvari pre nego izaberete banku i potpišete ugovor. Svi smo različiti i svakome treba odelo po meri. Zbog toga evo još par saveta na šta treba posebno obratiti pažnju. Ponude banaka se osim po kamatnoj stopi razlikuju i po vremenu potrebnom za odobrenje kredita, potrebnoj dokumentaciji, maksimalnom dozvoljenom zaduženju korisnika i mnogim drugim uslovima. Veći broj ponuda, bolje šanse da odaberete pravu. Uporedite efektivne kamatne stope jer su one najkompletniji pokazatelj cene kredita. Informišite se i o uslovima pod kojima može doći do promene kamatne stope. Posebnu pažnju treba obratiti i na inicijalne troškove. Oni obuhvataju troškove: menice, kreditnog biroa, procene nepokretnosti, overu založne izjave, upis hipoteke, naknadu obrade učešća, obradu zahteva kod NKOSK, osiguranje kredita kod NKOSK, osiguranje nekretnine, životno osiguranje korisnika kredita.

Još Malo o Hipoteci

Stambeni krediti se obavezno osiguravaju hipotekom. Hipoteka se može ustanoviti na stanu koji kupujete ili na nekoj drugoj uknjiženoj nepokretnosti čiji ste vlasnik. Treba naglasiti da banke u principu dozvoljavaju da se hipoteka ustanovi i na stanu koji nije uknjižen ali je u izgradnji i završen je 80 posto. Vodite računa da sve obaveze po osnovu kredita izmirujete na vreme. Ovo osim same rate kredita podrazumeva i druge ugovorom definisane obaveze, poput redovne procene nekretnine, osiguranja nekretnine, primanja zarade preko banke koja Vas kreditira i sl. U suprotnom banka će realizovati hipoteku i izgubićete nekretninu koju ste stavili u zalogu. Nadam se da sam Vam makar malo olakšala ovaj herkulovski poduhvat. Iskreno ne bih volela da sam u poziciji da uzimam stambeni kredit jer mi je i od ovog istraživanja proradio čir. Pre uzimanja stambenog kredita pronađite stan po Vašoj meri u sekciji prodaja stanova Beograd.