Niže takse za vlasnike vrednih nekretnina

Hiperaktivnost Olivera Dulića, ministra životne sredine i prostornog planiranja (a uskoro i rudarstva), stvarno je za svaku pohvalu ovih dana. Nakon bavljenja legalizacijom bespravno podignutih objekata, građevinskim dozvolama i izgradnjom jeftinih kvadrata, na red su došle i naknade za upis u katastar nepokretnosti.

Naime, Vlada Srbije je posebnom uredbom snizila cene usluga Republičkog geodetskog zavoda, pa se upis hipoteke za manje iznose obračunava procentualno, dok je za one milionske fiksan. To znači da će građani i preduzeća, koji budu na osnovu nekretnina dobijali kredite vredne milione evra, plaćati mnogo manju naknadu za upis hipoteke u katastar nepokretnosti nego što je to bilo do sada.

Donedavno je ta usluga Republičkog geodetskog zavoda mogla da košta i više od milion dinara. Sada je maksimalan iznos naknade 143.580 dinara za hipoteke čija je vrednost veća od 670.000 evra. Za iznos manji od 670.000 evra naknada za upis obračunava se kao i ranije, odnosno 0,2 odsto vrednosti hipoteke.

Pored toga, smanjene su i naknade za sva dokumenta, koje izdaje Republički geodetski zavod u procesu legalizacije bespravno sagrađenih objekata. Upis prava svojine u katastar nepokretnosti, odnosno uknjižba, trenutno košta 6.872 dinara, uz dodatne troškove republičke administrativne takse.

Kako piše u novoj uredbi, u postupku održavanja katastra nepokretnosti i katastra zemljišta visina naknade umanjuje se 70 odsto ukoliko je predmet upisa porodična kuća do 300 kvadrata, odnosno stan površine do 100 kvadrata za koje je u postupku legalizacije izdata građevinska i upotrebna dozvola.

Izvor: Novosti