Dobrodošli na...Liman!

Novi Sad je grad specifične dinamike – to znate odmah po ulasku u njega. Ukoliko biste ga smestili bilo gde na svetu, budite sigurni da bi zadržao svoju jedinstvenost. Da li je to zbog svoje istorije, veličine taman tolike da nikada ne bude dosadno i da se nešto dešava, a da vam je ipak udobno i poznato, uvek zanimljivih gradskih priča, umirujućeg akcenta, jedinstvenih jezičkih lokalizama i laganog pristupa životu ili kombinacije kultura i ljudi koji oplemenjuju grad svojom različitošću, tek, Novi Sad uspeva da zadrži svoj duh i autentičnost kroz godine.

Novosađani vole da drže do svog dela grada, pa tako, neretko ćete moći da čujete kako sa ponosom ističu gde žive ili gde su odrasli. Jedna od najčešćih tačaka ponosa je takozvana Liman država, odnosno gradska četvrt Liman koja je po mnogima najlepša u Novom Sadu, a podeljena je na pet jedinica – Liman 1, Liman 2, Liman 3, Liman 4 i Depresija.



Pre nego što se posvetimo savremenim informacijama o ovoj prelepoj četvrti, važno je da se osvrnemo i na nekoliko istorijskih zanimljivosti značajnih za razvoj ovog dela Novog Sada. Pre svega, Liman nije nastao odjednom: nastajao je sukcesivno, u etapama, što je jasno i iz naziva njegovih delova. Interesantno je da je u planu bio i projekat izgradnje Limana 5, ali se od toga u međuvremenu odustalo, te je umesto toga ostalo naselje Depresija, koje se smatra delom Limana 4, a bilo je privremeno radničko naselje.
Ako odemo još dalje u prošlost, saznaćemo da je Mali Liman u prošlosti je bio prostor koji uokviruju Dunav, Dunavska ulica, Zmaj Jovina, ulica Kralja Aleksandra i nasip za železničku prugu (današnji Bulevar cara Lazara), a Velikim Limanom se zvalo sve preko nasipa do Dunava. Sama reč liman je grčkog porekla i označavala je zaliv, ali možemo slobodno reći da je prihvatanjem u domaćem stanovništvu zapravo označavala bare oko i pored keja kojih je bilo u obalskom području Novog Sada. Prevedeno na jednostavan jezik – omiljeno naselje Novog Sada zapravo je u dalekoj prošlosti bilo močvara. Močvarni deo grada 1945. godine počeo je da se nasipa peskom, a 1955. godine započeta je gradnja prvih višespratnica na Limanu 1, odakle je naselje nastavilo da raste.

Liman 1 i 2 važe za najlepše delove ove četvrti, omiljene među stanovnicima i najčešća mesta za pretragu stanova za iznajmljivanje i stanova za prodaju kako bi se baš tu doselili. Razlozi za to su kako estetske i društvene, tako i praktične prirode. Osim što je u proleće i leto ovaj deo grada zelen i prijatan za vožnju bicikla i šetnju, ono što je posebno dobro je to što se do centra grada stiže jako brzo, kao i do Dunava ili bazena na Spensu. Liman 1 pre svega je poznat po tome što je u njemu smešten univerzitetski kampus Univerziteta u Novom Sadu u kom se nalazi najveći broj fakulteta u gradu (uz nekoliko izuzetaka), studentski domovi, asistentski domovi, te je ovaj deo grada uvek gotovo uvek prepun života, buke, studentskih priča. Ne treba ni naglašavati da se zbog frekventnosti i velikog broja studenata ovde nalazi veliki broj kafića, restorana i prodavnica, a ono što je posebno interesantno je da se upravo u ovom delu grada kroz godine razvijao subkulturni duh panka koji i dalje živi u Novom Sadu, više nego u ostatku Srbije.
Osim toga, na prva dva dela Limana tu je i škola Jovan Popović, veliko Đačko igralište za različite sportske i atletske aktivnosti, mini-golf teren, legendarno dvorište Bronx, Gerontološki centar, vrtići, prepoznatljiva kula Agrovojvodine, most slobode, mnogobrojni parkovi i naravno – kej.
Ne treba napominjati da je veliki deo Novog Sada, njegove prirode i karaktera vezan upravo za Dunav, delove oko njega i aktivnosti na samoj reci, gde ne možemo propustiti da pomenemo omiljeno letnje odmorište Novosađana, gradsko kupalište Štrand do kog se dolazi Fruškogorskom ulicom. Zanimljivost u vezi sa ovom ulicom seže u prošlost, odnosno za period od 1924. do 1937, kada je u letnjoj sezoni ovom ulicom prolazio mali voz zvani "Trčika".

Kada pričamo o Limanu III i Limanu IV, ako volite izlaske i to posebno one alternativne, postoji velika šansa da ste ove delove grada već posetili, a da to možda niste znali. Činjenica da je blago izmešteno iz centra čini ovo mesto, Kinesku četvrt, idealnom lokacijom za smeštanje klubova poput Quarter-a, Route 66, Fabrike, Crvenog Petla…
Pored toga, u ovim naseljima se nalazi Limanski park koji ima i skejt park, Limanska pijaca, kao i škola Žarko Zrenjanin.

Verujemo da, ukoliko živite u Novom Sadu, ovim tekstom niste saznali mnogo novih stvari, međutim ako ne, toplo vam preporučujemo da se pri sledećoj poseti najvećem vojvođanskom gradu odmaknete malo od katedrale i Zmaj Jovine ulice i uživate u čaroliji koju nudi upravo Liman.