Dobrodošli u … Šabac!

Lagani zalazak leta je odličan povod za vikend putovanja i opuštanje sa porodicom i prijateljima, a Srbija je zbog toga što nije velika idealna za kratki beg u drugo mesto i upoznavanje lokaliteta koje do sada niste posećivali.

Ove nedelje mali karavan Srbija Nekretnine bloga uputio se u severozapadni deo Srbije, na tromeđu Mačve, Pocerine i Posavine, na desnu obalu reke Save, preciznije u Šabac, slikoviti grad odlično pozicioniran u odnosu na Beograd i Novi Sad, te sjajno povezan drumskim i železničkim saobraćajem, pa vam neće trebati puno da ga posetite i uživate u svemu što nudi.
Položaj ovog grada od oko 70.000 stanovika u odnosu na Savu uslovio ga je da postane pristanište ravne Mačve i posavsko–pocerskog pobrđa. Šabac je rečnim putem povezan sa Beogradom, a dalje plovnim sistemom Dunava i sa svim svim podunavskim zemljama.

Pre svega, ono što će vas zasigurno šarmirati u ovom malom gradu je njegova otvorenost i pozitivnost mesta, vedar, slobodan i umetnički duh koji se ogleda na fasadama kroz mnogobrojne murale i umetničke projekte koji su ostavili trag u Šapcu.

Šetnjom kroz slikoviti gradić nabasaćete na ,,Dobro temperovani klavir” inspirisan time što je Šabac jedan od prvih gradova u Kneževini Srbiji u koji je iz Austrijskog carstva stigao klavir, zatim murale “Pobeda”, “Iluzija”, “Velike ribe”, “Mali svet”, “Promena” I “Godišnja doba” koji će svakako obradovati sve ljubitelje umetnosti. Prijatno će vas iznenaditi i šabački street art koji doprinosi dinamičnosti zidova i ulica ovog mesta.

Kada pričamo o neodoljivim lokalitetima i kulturnim ustanovama u gradu, svakako prva instanca je Stari grad i pripadajuća tvrđava. Današnja tvrđava je iz 17.veka, dok su utvrđenja na tom mestu postojala još od 1470. godine.
Stari grad udaljen je od centra grada oko kilometar, na samoj obali Save, i ta blizina i lepota čine ga idealnim izletištem za sve stanovnike grada. Mlađim narštajima ova tvrđava je i poznata kao mesto brojnih kulturnih aktivnosti, među kojima se izdvaja koncertni deo Šabačkog letnjeg festivala.

Najlepša i svakako najpoznatija ulica u Šapcu je Gospodar Jevremova, koja predstavlja sačuvani deo starog gradskog jezgra koje je postojalo tokom devetnaestog veka i koju odlikuju kako arhitektonska, tako i istorijsko-urbanistička vrednost. Jednostavnim jezikom govoreći – ovaj deo Šapca je prelep i svakako ga treba posetiti. Način na koji se čuvala ova ulica, odnosno ovaj deo grada kroz svoju uzbudljivu istoriju itekako govore o karakteru stanovnika samog mesta, kao i o značaju koji je vrlo brzo uočen, te je kroz godine ovaj deo grada na različite načine istraživan i štićen, da bi početkom dvehiljaditih (2006, preciznije), ova ulica je proglašena za kulturno-istorijsku celinu od izuzetnog značaja.
Kako Gospodar Jevremovom provejava trag vremena, naročito devetnaestog i početka dvadesetog veka, u njenoj arhitekturi prisutni su različiti stilovi koji zajednički funkcionišu na specifičan način neobične lepote.


Šabac je pun lepih i važnih znamenitosti, pa vam danas ostavljamo predloge da obavezno posetite Vladičanski dvor i Zdanje nekadašnje Polugimnazije, danas pretvoreno u Narodni muzej.

Osim Save koja protiče kroz grad, od prirodnih lepota koje se skrivaju u ovom kraju važno je pomenuti i planinu Cer na tridesetak kilometara od samog Šapca. Izlet na ovu planinu pruža brojne mogućnosti za odmor i punjenje baterija ukoliko ste zamoreni gradskim životom. Priuštite sebi prijatnu šetnju i napunite pluća kiseonikom, uživajući u prijatnoj klimi i blagim vetrovima, a ne propustite priliku da posetite i Spomen kosturnicu posvećenu Cerskim junacima na samoj planini koja svedoči o istorijskom značaju koji Cer sa sobom nosi.

Kroz istoriju je ulicama Šapca prošpartalo i u njemu živelo mnogo ličnosti koje su ostavile neizbrisiv trag u srpskoj istoriji i kulturi. Pomenuvši samo neke, tu su Laza K.Lazarević, Jevrem Obrenović, Oskar Davičo, ali i savremenici poput Dušana Kovačevića i Nine Janković. Spisak znamenitih ličnosti i neodoljivih mesta koje morate videti u Šapcu se, naravno, ovde ne završava ni izbliza, ali – nećemo vam otkriti baš sve. Svratite u Šabac i uverite se sami!

Ukoliko ste zainteresovani za nekretnine u Šapcu, ne propustite da pogledate i ponudu stanova i kuća na prodaju na portalu Srbija nekretnine! :)