Kako oterati mrave iz kuće ili stana brzo, efikasno i trajno?

Mravi su sitni, uglavnom bezopasni, ali i neugodni insekti koji stanove, kuće i terase naseljavaju u potrazi za hranom. Činjenica je da ukoliko vidite 4-5 mrava u stanu u kratkom vremenskom razmaku, njih ima mnogo više i reakcija je neophodna, a kako se problem ne bi vraćao iznova možete preduzeti i nekoliko koraka koji će vam osigurati dom na duži period.

Kako oterati mrave iz stana ili kuće?

Postoji jako mnogo načina kako se rešiti mrava iz stana ili kuće, međutim u zavisnosti od vrste mrava i specifičnih uslova zbog kojih su se u vašem domu pojavili mravi, oni će imati i različite stepene delotvornosti.

Kućni i prirodni repelenti mrava

Najčešći su, naravno, oni ‘domaći’ recepti koji se sastoje iz svakodnevnih stvari koje svaki dom ima, međutim, oni su i najmanje delotvorni, odnosno imaju ograničeno delovanje i privremeni su, pa su sve šanse da ćete ipak morati da pribegnete nekom drugom rešenju kako biste oterali mrave iz kuće ili stana.

U kućne repelente mrava spadaju:

  • Kuhinjska so – uvek prvo rešenje, ali nažalost jako malo pomaže u praksi
  • Cimet, kafa ili brašno – mravima ne odgovara ni jedna od ove tri namirnice, međutim može se desiti da samo zaobiđu deo na koji ste prosuli nešto od ove tri stvari.
  • Sirće ili limunov sok – nešto delotvorniji repelenti, međutim sirće ostavlja neugodan miris, a limunov sok takođe deluje samo na mestu na kom je nanesen i oba rešenja nisu trajna. Kada izvetre – mravi će se vratiti
  • Soda bikarbona je još jedno rešenje, međutim deluje samo privremeno
  • Kreda, odnosno kalcijum karbonat
  • Dvostruka lepljiva traka kao fizičko rešenje
  • Kora narandže ili krastavca

Hemijski preparati protiv mrava

Rešenja za problem kako uništiti mrave u kući ili stanu mogu biti i hemijska, bez intervencije stručnih lica. Na tržištu postoji veliki broj različitih preparata, koja su veoma delotvorna ukoliko ne govorimo o ogromnoj količini mrava.

Različite ’zamke’ za mrave obično dolaze u limenim kutijicama koje sadrže lepkove ili hemijska sredstva koja će uništiti postojeće i oterati ostale mrave iz prostorije, dok postoje i klasični insekticidi sa prskalicom koji su veoma učinkoviti.

Možete ih nabaviti u drogerijama i poljoprivrednim apotekama, ali budite oprezni – ova sredstva mogu biti izuzetno opasna za kućne ljubimce, naročito mačke koje su sklone penjanju i zavlačenju u teže dostupne prostore u stanu.

Dezinsekcija

Svakako najdelotvornije rešenje koje će sa stopostotnom sigurnošću rešiti problem mrava u vašem domu je dezinsekcija od strane stručnih lica koji znaju tačno kako se radi dezinsekcija stana ili kuće.
Ukoliko imate problema samo sa jednom vrstom mrava, crnim mravima koji su sitniji, dezinsekcija će biti jednostavnija, međutim optimalno rešenje je da dezinsekciju prepustiti kompletno stručnjacima jer će vam oni pružiti rešenje kako se rešiti žutih mrava u stanu ili kući koji su uočljiviji, ujedaju i mogu izazvati tegobe ukoliko ste alergični.

Pročitajte i: Život u prizemlju – prednosti i mane!

Kako se radi dezinsekcija stana i kuće?


Ukoliko se opredelite za dugotrajniju i kompletniju opciju koja uništava obe vrste mrava zajedno sa larvama, ovaj proces može trajati 7-10 dana.

Jednostavnija i brža metoda podrazumeva preprskavanje insekticidima koji ne ugrožavaju ljude i kućne ljubimce, ali nije toliko temeljna kao prva opcija. Ipak, ako vaš problem sa mravima nije preveliki, možda je upravo ova opcija vaše idealno rešenje kako oterati mrave iz kuće ili stana.

Cene ovih postupaka u zavisnosti od ekipe koju odaberete se kreću od 2500 dinara na više.

Prevencija protiv mrava u stambenom prostoru

Da se ne biste naknadno bavili time kako oterati mrave iz kuće ili stana, obratite pažnju na nekoliko sitnica koje će vam dugoročno pomoći kao prevencija:

  • Higijena
  • Vlaga
  • Pukotine

#1 Higijena životnog prostora je jako važna, naravno ne samo kod pitanja kako se rešiti mrava iz stana ili kuće, međutim nije retkost da su neke od navika koje većina ljudi ima pravi mamac za mrave!
Jedna od najčešćih stvari koja će činiti vaš stan slobodan od mrava je da apsolutno ne ostavljate sudove neopranim duže od nekoliko sati. Mrave privlači hrana, pa posle obroka neizostavno prikupite mrvice sa i ispod stola i kuhinjskih radnih površina. Sve ostatke hrane odložite u frižider ili bacite, jer je čak i nekoliko sati dovoljno da privučete mrave.

Dodatno obratite pažnju na namirnice sa puno šećera, kao što su tegle meda i limenke od slatkih pića, budući da su baš one ono što mrave najviše privlači.

Ako vam treba dodatna ideja za organizaciju kuhinjskih prostora, pogledajte naše Savete za organizaciju kuhinje!

#2 Rešite se vlage u stambenom prostorumravi vole vlagu, pa osigurajte da voda ne kaplje iz slavine ili lavaboa čime pogoduje mravima, te ih upravo iz ovih razloga najčešće nalazimo u kuhinji i kupatilu.

Vlaga u domu? Možda će vas zanimati i kako da se rešite buđi na zidovima u stanu!

#3 Proverite pukotine u svom stambenom prostoru - mala rupica ili pukotina na zidu ili stolariji je najčešće kanal za mravinjak, pa obratite pažnju i svaku od ovih rupica popunite gipsom ili pur penom, u zavisnosti od mesta nastanka.

Vrata, prozori, spojevi na ćoškovima, sve to može biti potencijalni ulaz za mrave, pa se potrudite da im taj ulaz na vreme zatvorite!

A ako ste u rentiranom stanu i niste u mogućnosti da se bavite saniranjem – možda je vreme i da se odselite? Pogledajte našu ponudu stanova za izdavanje u Beogradu i pronađite novi dom prema svojim potrebama!