Koja cena je prava cena?

Bilo da ste u nameravate da prodate svoju nekretninu ili vas interesuje kupovina stana ili kuće, finansijsko pitanje se postavlja na samom početku. Ukoliko je vaš cilj prodaja stana, vrlo lako možete upasti u zamku prilikom određivanja potraživanja za svoju nekretninu, bazirano na poluinformacijama, tuđim iskustvima ili subjektivnom osećaju, pa se neretko dešava da procenjena cena nekretnine nije u skladu sa tržišnom vrednošću (bilo da je u pitanju značajno viša ili niža cena od one koja je objektivna). Ono što se postavlja kao pitanje je – koja cena je realna cena i kako je odrediti?


Pre svega, važno je da imate u vidu da je svaka nekretnina na prodaju jedinstvena i da njenu cenu određuje veliki broj različitih faktora, počev od godine izgradnje, preko lokacije i stanja, kvadrature, opremljenosti, materijala, tipa grejanja, kvaliteta instalacija, balkona, pomoćnih prostorija i slično. To direktno znači da konsultacije sa vlasnicima sličnih nekretnina mogu samo donekle da vam pruže uvid u cenovni opseg, ali ne i da vam daju preciznu informaciju po kojoj ceni bi trebalo da prodate svoju nekretninu, te vas često mogu dodatno zbuniti i dati pogrešan utisak.
Prilikom definisanja cene savetujemo da ostavite osećanja po strani i da budete objektivni, odnosno da formirate potraživanja na osnovu jasnih kriterijuma u određenom manevarskom prostoru (definisanim procenjenom maksimalnom tržišnom vrednošću i minimalnom cenom za koju želite da prodate nekretninu)


Preporučena prva instanca prilikom ovog procesa je svakako agencija za nekretnine – savetujemo vam da odaberete agenciju sa kojom biste voleli da sarađujete prilikom prodaje, budući da su šanse da brže prodate nekretninu znatno veće nego kada to radite samostalno. Pored posredovanja u prodaji, agencije su vrlo značajne jer vam svojim savetima mogu pomoći u procesu. Činjenica je da agenti za nekretnine raspolažu velikim brojem informacija iz industrije i imaju puno iskustva sa prodajom, pa vam u tom smislu mogu pomoći da odredite cenu koja je prikladna za ono što prodajete, imajući u vidu sve bitne kriterijume koji na cenu utiču. Agenti za nekretnine vam mogu reći i koje je stanje na tržištu trenutno, odnosno dati svoju okvirnu procenu za koliko novca možete očekivati da prodate stan ili kuću koju želite, budući da imaju najsvežije informacije sa terena. Agenti za nekretnine vam, osim toga, mogu dati i niz korisnih saveta što se tiče same prodaje – koju od karakteristika stana ili kuće da istaknete u prvi plan, odnosno šta je jedinstvena prodajna točka za vaš objekat.

Druga stvar koju možete da uradite kako biste bili sigurni da je cena koju želite da dodelite svojoj nekretnini ispravna je da angažujete procenjivača na lični zahtev. Rasprostranjena zabluda je procenjivači rade isključivo za potrebe banke kada aplicirate za stambeni kredit – istina je, međutim, da uslugu procenjivanja možete samostalno da zakažete i ovo je najpouzdaniji način, budući da procenjivači uzimaju u obzir sve faktore kada određuju cenu a osim toga njihove usluge i saveti mogu dobro doći ukoliko imate neku situaciju koja nije uobičajena.

Svakako, finalna odluka u vezi sa cenom nekretnine koju prodajete je na vama. Stavite sve informacije pred sebe i uvek na umu imajte svoj okvir sačinjen od najniže cene, optimalne cene i najviše cene za koju mislite da je realna. Ne zaboravite da pre postavljanja nekretnine na prodaju dodatno proverite detalje i dokumentaciju koja se tiče nekretnine koju stavljate na tržište i spremni ste! Svoju nekretninu, naravno, možete postaviti potpuno besplatno na portal Srbija Nekretnine i sačekati svoje nove kupce. Srećno!