Dobrodošli na…
Vračar!

Sigurno ste već čuli hiljade priča o najpopularnijoj beogradskoj opštini - jedni je obožavaju i ne bi se nikada preselili negde drugo, drugi ne mogu da podnesu gužvu, treći pričaju viceve o parkingu i dodatom ‘historical’ na instagram postovima, četvrti prepričavaju anegdote i romantične priče o vračarskim gospođama, peti pričaju urbane legende o poznatim stanovnicima i tako u nedogled.
Ono što je sigurno, Vračar je mesto bogate istorije i već dugo zadržava status jedne od najpoželjnijih opština u Beogradu koju krasi ga neupitna lepota, sa mnogo skrivenih kutaka i ulica sa predivnim drvoredima.

Vračar je jedna od najstarijih beogradskih opština i omeđen je sa tri bulevara. Iako po površini nije veliki (i čak spada u najmanje opštine u gradu), na prostoru od svega 2.87km2 uspeo je da smesti između šezdeset i osamdeset hiljada stanovnika, što umnogome objašnjava gore pomenute viceve o parkingu na Vračaru. Istina - gužva je. Međutim, ako imate sopstveno parking mesto, garažu ili ste pešak, gužvu ćete slabo primećivati ili ćete u njoj čak uživati, budući da je ona jedna od stvari koje Vračaru daju šarm. Dobro je i to što je Vračar gradskim prevozom dobro povezan sa svim ostalim delovima grada, pa tako do bilo kog mesta stižete jako brzo, a ključna mesta u samom centru su na nekoliko minuta laganog hoda.

Kupovina nekretnine je dugoročno uvek dobra i isplativa ideja, a kupovina stana ili kuće na Vračaru dodatno, budući da zbog atraktivnosti i lokacije i velike potražnje cena rente kao i kvadrata za kupovinu kontinuirano raste. Još uvek postoji mogućnost da, zbog velikog broja starijih zgrada, svoju nekretninu pribavite relativno povoljno kada se uzmu obzir svi benefiti dela grada. Vračar nudi i bogatu ponudu novih i luksuznih nekretnina koje možete odabrati prema svom ukusu i raspoloživom budžetu. Cene kvadrata na Vračaru variraju od 1100-1200e/m2 za stariju gradnju na perifernim delovima opštine, do 4000e/m2 na atraktivnijim lokacijama i u novim zgradama, dok je realna prosečna cena kvadrata između 1700 i 1800e.

photo by Chronis Yan / unsplash.com



Zašto baš Vračar?
Lepota i ušuškanost ovog dela Beograda oduvek su opčinjavali sve one koji u njega kroče - praktično gledano, jednostavno je - smešten je faktički u centru grada, ali je zaštićen od haosa koji karakteriše gotovo ceo Beograd. Blizu je svega što vam je potrebno, a opet ne morate da izađete sa Vračara za većinu stvari. Mnogobrojne škole, kulturne institucije, galerije, spomen-obeležja, medicinske ustanove, pozorišta, parkovi, kafići, muzeji, restorani, prodavnice su baš ovde našli svoje mesto, a otvorena Kalenić pijaca već odavno važi za jednu od omiljenih tržnica, budući da na njoj možete nabaviti sve od igle do lokomotive.
Centralno obeležje Vračara, ali i celog Beograda je, naravno, Hram Svetog Save koji ima veliki značaj za pravoslavne hrišćane ne samo iz Srbije, već i iz celog sveta.

Šta videti na Vračaru?
Osim lepih ulica i uličica za šetnje, u ovom delu grada možete svratiti na različite zanimljive lokalitete poput Muzeja Nikole Tesle, Hrama Svetog Save, Narodne biblioteke.
Danas bismo izdvojili Muzej Nikole Tesle koji jedinstven je u svetu i smešten je u Krunskoj ulici, u zgradi iz 20ih godina prošlog veka, koju krasi izuzetna lepota i koja je proglašena spomenikom kulture.
Sam muzej je riznica originalnih dokumenata, ličnih predmeta, fotografija, planova i instrumenata i svojom postavkom priča celovitu priču o jednom od najvećih naučnika koji je ikada živeo.
Zbirka u muzeju je od izuzetnog značaja za savremene naučnike i istraživače, ali i za širu javnost i obične ljude koji su zainteresovani da saznaju više i vide demonstraciju nekih od Teslinih neverovatnih izuma. Toplo vam preporučujemo da rezervišete kartu vođenu turu, kako biste iskoristili pun potencijal i uživali u demonstraciji fantastičnih eksponata koje muzej poseduje. Čak i ako nemate sklonosti ka nauci, obavezno posetite ovaj muzej, garantujemo - ostaviće vas bez daha!

Aktivnosti na Vračaru
Jedna od specifičnosti beogradskog naselja je što možete da naiđete na mnoštvo manjih galerija, neke namenjene samo uživanju u umetnosti, a neke prodajnog karaktera. Vračar je poznat i po tome što se na njemu nalaze i kafići sa najlepšim baštama, skrivenim u unutrašnjim dvorištem ili potpuno otvorene, sa debelim hladom u kom možete da uživate ceo dan, idealno za vrele i sparne beogradske letnje dane. Prodavnice delikatesa, concept store-ove, prodavnice raznih drangulija, knjižare ne treba ni pominjati, a ako vam se kupuje garderoba u jednom pravcu za nekoliko minuta šetnje ste na Bulevaru, a u drugom (uz malo dužu šetnju ili kratku trolejbusku vožnju) možete doći do šoping centra ili poznatog lanca ogromnih supermarketa.
Na Vračaru se takođe nalaze i Beogradsko dramsko pozorište, Pozorištance Puž, amaterska pozorišta Dadov i Teatar Levo, kao i mnogobrojne opcije za sportske aktivnosti, pre svega u Sportskom centru Vračar, ali i mnogobrojnim samostalnim teretanama i vežbalištima za različite sportove. Ako više volite rekreaciju napolju, u Čuburskom parku možete zaigrati basket ili samo uživati u prijatnoj šetnji i laganom sedenju u jednom od nekoliko parkova.

Poznati Vračarci
Ono što stanovnici ovog delog grada često sa ponosom vole da istaknu su poznate komšije i znameniti beograđani koji su ovde stanovali kroz godine, najčešće glumci, pisci, pesnici i umetnici.
Pa tako, na ovoj beogradskoj opštini su živeli ili žive Zoran Radmilović, Bata Paskaljević, Duško Radović, Vasko Popa, Dragan Nikolić, Borislav Pekić, Miloš Crnjanski, Milena Dravić, Svetozar Cvetković, Ružica Sokić, Momo Kapor ali i mnogi, mnogi drugi.